Stop Voedselverspilling Samen in de Achterhoek
Er zijn al veel Achterhoekers met hetzelfde motto als wij: JE GOOIT GEEN VOEDSEL WEG! Het is ons doel onze dieren zoveel mogelijk met reststromen te voeren, om voedselverspilling tegen te gaan.
Voedselverspilling
En dan bedoelen we echte reststromen: producten die anders in de verbrandingsoven zouden belanden. Dit zijn niet de grote bulkproducten als bierbostel, citrusschillen of aardappelpulp die met grote vrachtwagenladingen binnen komen.We rijden meerdere keren per week langs ongeveer 20 leveranciers als groentezaken, supermarktjes (want de grote jongens willen niet mee doen), molenaars, graantelers, bakkerijen, sappersers en kaasmakers. Hier halen we producten op die over datum zijn, niet mooi meer zijn of overblijven bij productie, zoals groente- en fruitschillen, oud brood en kaaswei. Deze zijn vaak in plastic verpakt en komen daardoor niet terecht in de reguliere verwerking tot veevoer. Hiermee stimuleren we een lokale circulaire kringlooplandbouw en gaan we voedselverspilling tegen.
Onze Helden
Hieronder vind je een overzicht van alle mensen zonder wie de Goed Gevulde niet zou bestaan! Deze lijst is nooit compleet, wekelijks komen er nieuwe bedrijven bij, of geven we adressen door aan collega-boeren.
Aloys en Ans Lurvink
Dirk, Harry en Esther
Bakker Heyerman heeft negen winkels in de Achterhoek en de bakkerij zelf zit in Varsseveld. Je kunt je voorstellen dat wij erg blij waren om hier het oude brood te mogen ophalen.
Estée is fan van het eerste uur. Haar van kop tot kont filosofie sluit naadloos bij ons aan. Nog voordat er één varken op de boerderij rondliep had zij de eerste al gekocht. En nog steeds is ons vlees regelmatig in één van haar restaurants terug te vinden. Ga dat proeven in ‘t Amusement of Eetwinkel Stroom!
Louis Ernst
Bij Louis klopten we als eerste supermarkt aan. ‘Mogen we jouw overgebleven producten voor onze varkens?’. Ja, dat zag Louis wel zitten, simpelweg omdat het hij het zonde vindt om eten weg te gooien. Niet meer en niet minder, daar doen we het voor. Nog steeds halen we twee keer per week al het brood, groente en fruit op bij de Spar in Zieuwent.
Odeke en Herman
In het prachtige Bronkhorst, waar de roots van Inge liggen, staat restaurant het Wapen van Bronkhorst. Odeke en Herman serveren hier heerlijke klassieke gerechten met lokale producten. Herman jaagt en het najaar staat het mooiste wild op de kaart. Onze vlees en paté van de zwigjes sluit hier mooi bij aan. De beste tip voor als je goed wilt eten!
Lindsay en Boudewijn
De Keuken van Hackfort wordt gerund door Lindsay en Boudewijn. Hun passie is landgoed het Hackfort samen te brengen op het bord. In de prachtige brasserie kun je heerlijk dineren, lunchen en borrelen. Geniet van de heerlijke lokale producten, waaronder onze paté op het Boswachtersplankje. Ook de moestuin is het bewonderen waard. Tot in de puntjes verzorgd en heerlijk om door te wandelen.
Hans en Bert
Plus staat bekend als meest verantwoorde supermarkt. En dat maken ze waar! Al weer geruime tijd halen we hier drie keer per week groente, fruit, brood en zuivel op. Chef-groente en fruit Bert selecteert de producten. Wat nog goed is gaat naar de voedselbank en van de rest smullen de varkens!
Team de Timp
De Timp uit Zieuwent is een prachtig Achterhoeks cateringbedrijf dat regionaal samenwerken tot in zijn vezels doorvoert. Overgebleven friet wordt gegeten door de varkens, de kaasboer maakt kaas voor de Timp en de kaaswei gaat naar onze varkens, de Timp-buurman-slager slacht onze varkens voor het stoofvlees van de Timp. Kan het nog lokaler en meer kringloop?! Eindbaas Luuk sleept iedereen aan zijn haren erbij 🙂
Jurgen Kuipers
Bloemen Groenten en Fruithuis Kuipers is een begrip in Hengelo. Elke maandag halen we hier al het snijafval van de zelfgemaakte salades. Alles wordt hier in huis zelf gemaakt door Jurgen.
Familie Weenink
Koeien, Kaas en Kunst komen samen op Kaasboerderij Weenink. Op dit bijzondere kringloopbedrijf worden de heerlijkste kazen en zuivel gemaakt. Samen met vele andere streekproducten kun je die kopen in de prachtige landwinkel. De kaaswei die overblijft bij het maken van de kaas vinden onze varkens heerlijk!
Martijn ten Veen
Van Bakkerij ten Veen aan de Terborgseweg in Doetinchem krijgen wij wekelijks het heerlijkste brood, dat helaas niet meer verkocht wordt. Martijn bewaard zijn oude brood voor diverse boeren in de buurt en werkt zo mee aan een regionale kringloop.
Harmen en Henk
Harmen en zijn vader Henk zijn elk najaar in Winterswijk en omgeving te vinden met hun sappers. Al het (boomgaard)fruit in de omgeving wordt geperst tot heerlijk sap en de pulp gaat naar onze varkens. Lees hier meer over de sappers.
Meerder keren per week halen we bij Bakkerij Tonnie Knippenborg oud brood op. Als eerste komt de Voedselbank uitzoeken, wat overblijft is voor ons. En dat is helemaal prima wanneer je nadenkt over duurzaamheid: eerst de mensen, dan het vee en pas als allerlaatst naar de verbrandingsoven.
Ook online en op onze boerderij te koop: help voedselverspilling te stoppen
In onze webshop vind je een overzicht van het beste vlees, maar ook honing, thee en olie komen van ons eigen erf. Altijd lokaal dus! Ook onze worskhops en charcuterie vind je in onze online webshop of offline in onze winkel in Halle. Deze is geopend op dinsdag van 18:00 tot 19:30 en zaterdag van 10:00 tot 12:00. Je bent van harte welkom om te komen kijken!