Winkelmand

Huttentut voor spijsolie

2018: Heimen is op zoek naar een rustgewas voor de akkers, in aanvulling op de teelt van de toen nog gangbare aardappels. Het voordeel van huttentut (vlasdodder, vlasdotter, camelina) is dat het heel diep wortelt, wat erg handig is met de droge zomers van tegenwoordig.

Door die diepe beworteling brengt de plant heel veel organische stof diep in de bodem. Wanneer we de plant afmaaien sterven de wortels en komen de voedingsstoffen vrij in de bodem voor nieuwe planten. Daarnaast heeft het ook nul bestrijdingsmiddelen nodig. Dus winst voor portemonnee en biodiversiteit!

Huttentutolie
Huttentut

Onze Huttentut samenwerking

Na de eerste oogst komt Heimen bij Inge: ‘Ik heb huttentut geoogst, ik geloof dat je er olie van kunt maken, kijk maar even wat je ermee doet…’ Zie hier de Goed Gevulde samenwerking. Na even googlen raakte ook Inge enthousiast, want huttentut is een hele mooie spijsolie die naar kruidig gras ruikt en super gezond is dankzij veel omega 3 en vitamine E. Dit laatste is ook erg goed voor je huid. Daardoor wordt de huttentuolie ook steeds meer als huidolie verkocht. Bij ons staat standaard een flesje op de badkamer voor huid en haar.

Ook hier dienen de zaden voor de humane consumptie. We persen de olie zelf, met koude persing. Dit betekent dat de olie maximaal 50 graden wordt en alle essentiële voedingsstoffen behouden blijven. De huttentutolie is heerlijk voor koude bereidingen: over salade, door een smoothie, of als dip.

Huttentut
huttentutolie
honing open dag

Huttentutolie

Onze Huttentutolie is heerlijk gras- kruidachtig van smaak, in tegenstelling tot de meeste spijsoliën die meer nootachtig van smaak zijn. Huttentutolie gebruik je als koude bereiding voor bijvoorbeeld salade, dip, basis voor mayonaise of saus, in smoothies of muesli. Ook kun je het gebruiken om bijvoorbeeld brood mee te bakken. Het is erg rijk aan omega 3, nog rijker dan bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie.  Daarnaast bevat het ook vitamine E. Dit werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Door deze goede eigenschappen kun je de olie ook erg goed gebruiken op je huid en haar.

 

Huttentutolie: Alternatief gewas

Huttentutolie is een zegen voor de arme Achterhoekse zandbodem en dat komt zo: Boer Heimen zocht een rustgewas voor zijn grond. Het deel van de Achterhoek waar wij boeren is erg arm zand dat van nature weinig voedingstoffen levert. Veel gewassen hebben veel mest en bestrijdingsmiddelen nodig. Heimen was op zoek naar een gewas dat veel meer van nature op deze zandbodems voorkomt en hij kwam uit bij Huttentut ook wel Camelina, Vlasdotter of -dodder genoemd. Door de diepe beworteling kan het goed tegen droogte, haalt het zelf zijn voedingsstoffen omhoog. De wortels blijven na de oogst achter in de bodem en verrijken daar weer de grond. En ja, de eerste oogst was geslaagd! Toen kwam deel 2: wat maken we er eigenlijk van? Nou vooral huttentutolie dus, ook hebben we knuffelolie die heerlijk is op je huid. Bij het persen blijft de perskoek over: de uitgeperste zaden. Deze zijn erg eiwitrijk en bakkers zijn aan het experimenteren om daar brood mee te bakken. Daarnaast vinden de varkens en kippen deze koek ook erg lekker. En tenslotte drogen de stengels en het blad op het land tot stro waarin de kippen en varkens heerlijk slapen.

Huttentutolie Huttentut

REststromen

Na het uitpersen van de huttentut tot olie ontstaat perskoek, die we aan zowel de kippen als de varkens voeren. Het stro van de huttentut is heel erg hard. Vroeger werden er zelfs bezems meegemaakt. Wij gebruiken het in de stal, waar het ideaal is, omdat de varkens door de hardheid het niet opeten en laten liggen om in te slapen.

 

Huttentutolie Bestellen