Graan is een belangrijk gewas in de roulatie op de akkers. Elk jaar staat er een ander gewas op een perceel, om uitputting en ziektes te voorkomen. Graan wordt afgemaaid en veroorzaakt met de oogst daardoor geen schade in de bodem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bieten of aardappels. Deze rooigewassen proberen wij zo min mogelijk te verbouwen. Daarnaast heeft brouwwaardige gerst weinig last van schimmels en insecten, waardoor chemische middelen ook achterwege kunnen blijven. Graan groeit vooral in het voorjaar, in de zomer rijpt het af: de korrel wordt dan dikker. Hiervoor is minder water nodig, wat met onze huidige droge zomers goed uit komt. En door het oogsten in de zomer hoef je niet laat in het seizoen het land op. Dan is het land vaak natter en veroorzaak je weer schade aan de bodem.
Kortom, brouwwaardige gerst is een prachtig gewas, mits je er ook wat aan over houdt. Dat doen wij door het in plaats van als veevoer te verkopen, andere rassen te kiezen die bakkers en brouwers kunnen gebruiken. Whiskygerst heeft bijvoorbeeld veel meer suiker in zich, wat nodig is voor het maken van alcohol. Wanneer je gerst voor bier verbouwd neem je een ras dat meer eiwit voor het bierschuim bevat. Met een mooi product lekker eten maken, daar worden wij gelukkig van! Meer over onze akkerbouw lees je hier.