Beschrijving
Varkensdarm om zelf worst mee te maken, waar koop je dat nou? Bij de Goed Gevulde Boerderij natuurlijk! Deze varkensdarm is echte natuurdarm, of te wel van het varken en geen kunst. Ze zijn verpakt per ongeveer 10 meter, ingezouten en diepgevroren. Geen gedoe dus om de varkensdarm uit de knoop te krijgen en in kleine porties verdeeld. Maat 32/35, 10 meter darm is genoeg voor 8 kilo worst. Week de varkensdarm voor gebruik minimaal een half uur in ruim water om overtollig zout te verwijderen. Om ook de binnenkant zoutvrij te krijgen kun je het uiteinde als een tuinslang om je kraan klemmen. Laat de darm nu een aantal meter vol water lopen. Vervolgens til je het uiteinde op en trek je het water door de darm. Doe dit een keer of drie en je darmen zijn 100% zoutvrij. De darmen die je over hebt laat je uitlekken, een lepel zout eroverheen verdelen en in de koelkast of vriezer wegzetten. De darmen kun je zo een half jaar bewaren.
Verpakt per +/- 10 meter, 50 gram.
Varkensdarm: Van kop tot kont
Het hele dier verwerken, dat is ons doel. Wanneer we af willen van de bio-industrie zullen we niet alleen de spierdelen maar ook de oncourante delen van het dier gaan consumeren. Zo hebben we minder dieren nodig en gaan we meer voor kwaliteit dan voor kwantiteit.
Daarvoor werken we samen met een heel aantal chefs die ons van de beste recepten voorzien. Zo kunnen we samen het hele dier opmaken en voorkomen we voedselverspilling.
Want dat je de heerlijkste gerechten kunt maken van een varkenspoot of een kippenmaagje hoeven we jou natuurlijk niet meer te vertellen. Wat anders zocht je dan op deze pagina?! Dus vind hier alles van kop tot kont: orgaanvlees als varkensnier, varkenslever, varkenshart, kippenlever, kippenhart en kippenmaagjes. Daarnaast hebben we ook de incourante delen, vaak met bot, zoals: darm, varkensstaart, varkenstong, varkensbotten, kippenkarkas en kippennek. En tenslotte hebben onze varkens natuurlijk ook het nodige vet: rugspek, dik spek, dobbelsteentjesspek en reuzel om bijvoorbeeld zeep of bakvet mee te maken.
Naast rauwe, onbewerkte producten hebben we ook een aantal prachtige bewerkte producten, oa gemaakt door slager
Franz Gerritschen. Hij maakt onze bloedworst, grillworst, droge worst en de kiprookworst en -gehaktbal van de kipkarkassen. Slagersdochter
Madame Paté maakt de mooiste Franse grove patés. Al deze producten passen in de kop-tot-kont-filosofie, waarbij we alles van het dier gebruiken. Naast dat dit voor culinaire uitdagingen zorgt, worden er ook vele gezondheidsvoordelen aan orgaanvlees, vet en botten toegeschreven.
Op deze site Mijn Gezonde Darmen staat veel informatie over darmproblemen en de oplossingen daarvoor.
darm van Onze Varkens
Onze varkens zijn een kruising van
Duroc-varken en onze eigen wild zwijnbeer. De darm is heerlijk een eerlijk: steviger, malser en lekkerder. De varkens groeien langzamer en worden anderhalf jaar oud voordat ze naar de lokale slager gaan. Alle tijd voor het varkensvlees dus om smaak te ontwikkelen. Doordat ze langzamer groeien houden ze meer energie over voor hun gezondheid.
De varkens zijn bijna niet ziek, waardoor we nog nooit antibiotica of (groei)hormonen nodig hebben gehad! Op deze manier produceren wij verantwoord vlees.
Onze moederzeugen zijn Durocs: dat prachtig vetdooraderd vlees geeft, net als Mangaliza-varkens. Deze vetmarmering geeft smaak aan het varkensvlees. De aminozuren uit oa noten worden opgeslagen in het vet en dat proef je dus terug! Deze kruising is hetzelfde als het bekende Iberico-varken uit Spanje. Kom onze ham proeven en je wilt niet meer anders!
darm: ONze werkwijze
Boeren zoals Vroeger